Šalát z tekvice a jačmeňa – recept

Magazín

Neobvyklý šalát plný chutí, ktorý je výborný teplý aj studený – výborne sa hodí na rodinné oslavy ako príloha k jedlám.

Suroviny

Na šalát:

  • 1 maslová tekvica (olúpaná a nakrájaná na dlhé kúsky)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 250 g perlového jačmeňa
  • 300 g brokolice (nakrájanej na stredne veľké kúsky)
  • 100 g paradajok (nakrájaných na plátky)
  • 1 malá červená cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 2 lyžice tekvicových semienok
  • 1 lyžica malých kapár (opláchnutých)
  • 15 čiernych olív bez kôstok
  • 20 g nasekanej bazalky

Na dressing:

  • 5 lyžic balzamikového octu
  • 6 lyžic extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)

Postup

  1. Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. Umiestnite nakrájanú tekvicu na plech a potrite ju olivovým olejom. Pečte 20 minút.
  3. Medzitým uvarte jačmeň v osolenej vode asi 25 minút, kým nezmäkne, však je al dente.
  4. Počas varenia v malej miske vyšľahajte prísady na dresing a dochuťte ich soľou a korením.
  5. Jačmeň sceďte, potom ho vyklopte do misky a zalejte dresingom. Dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.
  6. Brokolicu uvarte v osolenej vode do mäkka, potom ju sceďte a prepláchnite v studenej vode.
  7. Brokolicu a ďalšiu zeleninu a suroviny pridajte k jačmeňu a dobre premiešajte.
  8. Tento šalát vydrží v chladničke 3 dni a je výborný teplý aj studený.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang