Neobvyklý šalát plný chutí, ktorý je výborný teplý aj studený – výborne sa hodí na rodinné oslavy ako príloha k jedlám.
Suroviny
Na šalát:
- 1 maslová tekvica (olúpaná a nakrájaná na dlhé kúsky)
- 1 lyžica olivového oleja
- 250 g perlového jačmeňa
- 300 g brokolice (nakrájanej na stredne veľké kúsky)
- 100 g paradajok (nakrájaných na plátky)
- 1 malá červená cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 2 lyžice tekvicových semienok
- 1 lyžica malých kapár (opláchnutých)
- 15 čiernych olív bez kôstok
- 20 g nasekanej bazalky
Na dressing:
- 5 lyžic balzamikového octu
- 6 lyžic extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Umiestnite nakrájanú tekvicu na plech a potrite ju olivovým olejom. Pečte 20 minút.
- Medzitým uvarte jačmeň v osolenej vode asi 25 minút, kým nezmäkne, však je al dente.
- Počas varenia v malej miske vyšľahajte prísady na dresing a dochuťte ich soľou a korením.
- Jačmeň sceďte, potom ho vyklopte do misky a zalejte dresingom. Dobre premiešajte a nechajte vychladnúť.
- Brokolicu uvarte v osolenej vode do mäkka, potom ju sceďte a prepláchnite v studenej vode.
- Brokolicu a ďalšiu zeleninu a suroviny pridajte k jačmeňu a dobre premiešajte.
- Tento šalát vydrží v chladničke 3 dni a je výborný teplý aj studený.