Pripravte si toto zdravé vegánske ragú. Môžete ho podávať samostatne alebo ako základ na prípravu rôznych jedál, napríklad hrejivé lasagne, lahodnú musaku alebo výdatnú bolonskú omáčku.
Suroviny
- 30 g sušených hríbov
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 mrkvy (nakrájané nadrobno)
- 2 menšie kúsly zeleru (nadrobno nakrájané)
- 4 strúčiky cesnaku (nakrájané na plátky)
- niekoľko vetvičiek tymianu
- 1 lyžička paradajkového pretlaku
- 100 ml vegánskeho červeného vína (nepovinné)
- 250 g sušenej zelenej šošovice
- 2 plechovky paradajok
- 250 g gaštanových húb (nakrájaných na plátky)
- 250 g šampiňónov portobello (nakrájaných na plátky)
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 1 lyžička kvasnicového extraktu
Postup
- Sušené hríby zalejte 800 ml vriacej vody a odložte na 10 minút.
- Medzitým nalejte 1 a ½ lyžice oleja do veľkej panvice a jemne smažte nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a štipku soli za stáleho miešania 10 minút, kým nezmäknú.
- Vyberte hríby a nahrubo ich nakrájajte. Pridajte ich spolu s tekutinou.
- Pridajte cesnak a tymian. Varte 1 minútu, potom vmiešajte pretlak a varte 1 minútu. Prilejte víno. Varte, kým sa nezredukuje, potom pridajte šošovicu, hubový vývar a paradajky. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte na miernom ohni s prikrytou pokrievkou.
- Medzitým rozohrejte veľkú panvicu. Pridajte 1,5 lyžice oleja a potom do nej vyklopte všetky huby. Smažte, kým sa voda neodparí a huby nie sú zlatisté. Prilejte sójovú omáčku a premiešajte. Hubovú zmes pridajte do panvice so šošovicou.
- Vmiešajte kvasnicový extrakt. Za občasného miešania varte na miernom ohni 30 až 45 minút, kým sa šošovica neuvarí.
- Odstráňte tymian a okoreňte.