Hrejivá vegánska večera s hríbmi, pórom, mrkvou a maslovou tekvicou, doplnená chrumkavými zemiakmi. Je nízkokalorická, nízkotučná a ideálna na dlhé zimné večery.
Suroviny
- 1,2 kg zemiakov
- 50 ml rastlinného oleja
- 30 g sušených hríbov (namočených na 15 minút do horúcej vody)
- 2 veľké kusy póru (nakrájané)
- 2 malé cibule (nakrájané nadrobno)
- 4 stredne veľké mrkvy (nakrájané na malé kocky)
- 1 kocka zeleninového bujónu (vegánsky)
- 3 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky údenej papriky
- 1 malá maslová tekvica (olúpaná a nakrájaná na malé kocky)
- zväzok majoránky alebo oregana
- malý zväzok tymianu
- malý zväzok šalvie
- 4 kúsky zeleru
- 400 g plechovky cíceru
- 300 g mrazeného hrášku
- 300 g mrazeného špenátu
- 20 ml olivového oleja
- petržlenová vňať (nasekaná)
- paradajkový kečup (na podávanie)
Postup
- Neošúpané umyté zemiaky vložte do veľkého hrnca, zalejte vodou, priveďte do varu a varte 40 minút, kým sa šupka nezačne rozpadať. Sceďte a nechajte trochu vychladnúť.
- Medzitým vo veľkej panvici alebo ohňovzdornej zapekacej miske rozohrejte rastlinný olej. Pridajte huby, pór, cibuľu, mrkvu a kocku bujónu a 5 minút jemne varte, občas premiešajte. Ak sa začne pripaľovať, znížte teplotu a miešajte častejšie, pričom zoškrabujte kúsky zo dna. Zelenina by mala byť mäkká, ale nie kašovitá.
- Pridajte cesnak, paradajkový pretlak, papriku, tekvicu a bylinky. Premiešajte a trochu zvýšte teplotu, varte 3 minúty, pridajte nakrájaný zeler, opäť premiešajte a varte ešte niekoľko minút.
- Pridajte cícer spolu s vodou z plechovky a vodu z namáčaných húb. Pridajte hrášok a špenát a dobre premiešajte. Varte 5 minút za občasného miešania, potom okoreňte, vypnite a odstavte.
- Tekutiny by malo byť dosť a zelenina by mala byť svetlá a trochu pevná.
- Vychladené zemiaky ošúpeme. Vidličkou roztlačte 200 g zemiakov a vmiešajte ich do zeleniny. Zvyšok zemiakov rozoberte na kúsky, zmiešajte s olivovým olejom a petržlenovou vňaťou a okoreňte.
- Rozdeľte náplň do koláčových misiek a navrch položte zemiaky. Rúru predhrejte na 190 °C a koláče pečte 40 až 45 minút, kým vrch nie je zlatistý a plnka prehriata.
- Ak pripravujete jednotlivé koláče, skontrolujte ich po 20 minútach. Najlepšie sa podávajú s paradajkovým kečupom – ako všetky pastierske koláče.