Podávajte tieto chrumkavé vegánske samosy ako chutný predkrm alebo prílohu k obľúbenému kari. Sú tiež skvelým občerstvením na párty.
Ingrediencie
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 zemiak (asi 150 g) nakrájaný nadrobno
- 1 mrkva (asi 100 g) nakrájaná na drobné kocky
- 100 g mrazeného hrášku
- 2 lyžičky kari korenia alebo vlastné korenie podľa chuti
- 100 ml zeleninového vývaru
Na cesto:
- 225 g hladkej múky
- 2 lyžičky morskej soli
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 2 litre rastlinného oleja na vyprážanie
Postup
- Na prípravu náplne rozohrejte olej na panvici, pridajte cibuľu a cesnak, primiešajte korenie a smažte 10 minút do mäkka. Pridajte zeleninu, korenie a dobre premiešajte, kým sa neobalia. Pridajte vývar, prikryte a varte 30 minút, kým nie je zelenina uvarená. Nechajte vychladnúť.
- Na prípravu cesta zmiešajte múku a soľ v miske. V strede urobíme jamku, pridáme olej a 100 ml vody, aby sme vypracovali pevné cesto. Cesto miesime na pomúčenej doske 5-10 minút, kým nie je hladké, a vyvaľkáme ho do gule. Zakryte ho potravinárskou fóliou a odložte na 30 minút pri izbovej teplote.
- Cesto rozdeľte na 12 rovnakých častí. Každý kúsok rozvaľkajte na guľu a vyvaľkajte na kruh s priemerom 15 cm. Tento kruh rozdeľte nožom na dve rovnaké časti.
- Každý okraj potrite trochou vody a okolo prstov vytvorte tvar kužeľa, pričom navlhčený okraj uzavrite. Naplňte 1 lyžicou zmesi a stlačte oba navlhčené okraje k sebe, aby sa vrch kornútka uzavrel. Opakujte so zvyšným cestom.
- Vo veľkej hlbokej panvici zohrejte olej na 180 °C. Olej by mal siahať až do 1/3 hrnca. Smažte samosy v dávkach 8-10 minút, kým nebudú chrumkavé a hnedé. Vyberieme a necháme odkvapkať na kuchynskej utierke.