Pripravte si tento fantastický vegánsky koláč z červenej repy, sladkých zemiakov, mangoldu a zeleru ako úžasný stredobod sviatočnej večere alebo na pohostenie počas rodinných stretnutí.
Suroviny
Na náplň:
- 80 ml olivového oleja (plus extra na potretie)
- 2 lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky mletej škorice
- 1 lyžica vegánskeho červeného vínneho octu
- 3 červené repy (olúpané a nakrájané na kolieska)
- 1 malý zeler (olúpaný, nakrájaný)
- 4 tymiánové vetvičky
- 4 tučné neolúpané strúčiky cesnaku
- 3 veľké sladké zemiaky (ošúpané a nakrájané na kolieska)
- 2 lyžičky údenej papriky
- 1 lyžica krupice
- 250 g mangoldu (len listy)
Na cesto:
- 150 g kokosového oleja (plus na plech)
- 500 g špaldovej múky
- mandľové mlieko na potretie
Postup
- Rúru predhrejte na 220 °C.
- Pripravte si náplň do koláča. Zmiešajte 1 a ½ lyžice oleja s rascou, škoricou, octom a zmesou potrite celú červenú repu. Červenú repu vložte do malého pekáča, dobre okoreňte, prikryte alobalom a pečte 20 minút.
- Medzitým v druhom pekáči zmiešajte zeler s 2 a ½ lyžicami oleja, tymianom, cesnakom a trochou korenia. Plátky oddeľte, aby sa rovnomerne opekali a potom plech zakryte alobalom.
- V treťom pekáči zmiešajte sladké zemiaky so zvyšným olejom, údenou paprikou a trochou korenia a zakryte alobalom.
- Keď sa repa pečie 20 minút, pridajte k nej zeler a sladké zemiaky a pečte všetku zeleninu ďalších 40 minút alebo kým nezmäkne.
- Odstráňte vetvičky tymianu, vytlačte strúčiky cesnaku zo šupky a roztlačte ich spolu so zelerom, potom nechajte všetku zeleninu vychladnúť. Zeleninu si môžete uvariť aj deň vopred a uschovať ju v chladničke.
- Necháme zovrieť 200 ml vody a kokosovým olejom vymastíme hlbokú 20 cm tortovú formu. Do misky nasypte múku a pridajte 1 lyžičku soli. Kokosový olej zmiešajte s 200 ml vriacej vody, miešajte, kým sa nerozpustí (v prípade potreby ho dajte do mikrovlnnej rúry), potom ho nalejte do múky a premiešajte drevenou lyžicou, aby vzniklo cesto. Pracujte čo najrýchlejšie (najlepšie je váľať cesto, keď je teplé).
- Odrežte ¼ cesta a odložte ho pod utierku. Zvyšok cesta rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a potom ním vyložte tortovú formu, pričom cesto zatlačte do rohov a nechajte prebytočné cesto presahovať cez boky. Nebojte sa, ak sa cesto pretrhne – je veľmi prispôsobivé, takže ho môžete priebežne opravovať.
- Teraz vytvorte koláč. Základ pokryte listami mangoldu, potom rozsypte krupicu (ktorá absorbuje šťavu z červenej repy), vtlačte červenú repu a okoreňte. Pridajte ďalšiu vrstvu mangoldu, potom sladké zemiaky a okoreňte. Pridáme poslednú vrstvu mangoldových listov, na ňu nasypeme zeler a opäť dochutíme.
- Odložené cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm, aby ste ho mohli použiť ako pokrievku. Pokrievku položte na vrch koláča a pomocou vidličky stlačte presahujúce cesto, aby ste vytvorili zvlnený okraj. Urobte otvory na paru a potom potrite vrch trochou mandľového mlieka zmiešaného s lyžicou oleja (pomôže to zafarbiť cesto).
- Pečte v strede rúry pri teplote 200 °C približne 45 minút, kým cesto nie je sýto zlatohnedé. Nechajte 15 minút vychladnúť, potom vyberte z formy a podávajte.
- V chladničke vydrží až tri dni (koláč je výborný aj studený).