Vyskúšajte toto vegánske pečivo, ktoré je rastlinnou verziou klobásových roliek. Harissa zabalená do zlatistého cesta dodáva sladkým zemiakom a červenej cibuli lahodnú chuť.
Suroviny
- 2 stredne veľké sladké zemiaky (650 g)
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 červené cibule nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
- 2 lyžice pasty harissa
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- ½ malého zväzku koriandra (jemne nasekaného)
- 320 g hotového lístkového cesta (vegánske)
- bezmliečne mlieko
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Sladké zemiaky popichajte vidličkou a potom ich 8-10 minút varte v mikrovlnnej rúre na najvyššom stupni, kým nezmäknú. Alebo ich pečte v rúre 50 minút až 1 hodinu, pričom ich v polovici obráťte. Nechajte ich trochu vychladnúť, potom ich prekrojte na polovicu a dužinu vydlabte do misy.
- Kým zemiaky chladnú rozohrejte olej na panvici na miernom ohni a 10-12 minút na ňom za občasného miešania smažte červenú cibuľu so štipkou soli, kým nezmäkne a neskaramelizuje.
- Pridajte cesnak, harissu a paradajkový pretlak a smažte ďalšie 2 minúty. Zmes spolu s koriandrom vyklopte do misy a rozmixujte. Plnka by mala byť väčšinou hladká, ale nie pyré. Dochuťte a nechajte úplne vychladnúť.
- Rozviňte plát lístkového cesta a rozrežte ho pozdĺžne na polovicu na dva dlhé obdĺžniky.
- Do stredu jedného z obdĺžnikov dáme polovicu náplne a vytvarujeme z nej dlhú klobásu. Okraje cesta potrieme trochou mlieka, potom prázdnu polovicu cesta preložíme cez náplň a okraje stlačíme, aby sa uzavreli.
- Cesto nakrájajte po dĺžke na 7 cm dlhé valčeky, ktoré potom rozložte s odstupom na veľký plech vyložený papierom na pečenie.
- Rolky potrite ďalším mliekom a posypte obľúbenými semienkami. Do vrchnej časti každej rolky urobte malé zárezy.
- Pečte 25 až 30 minút, v polovici pečenia otočte, kým rolky nie sú zlatisté.