Recept na zeleninový guláš

Hlavné jedláMagazín

Stredomorský guláš z jedného hrnca s paprikou, cuketou, šošovicou, sladkou údenou paprikou a tymianom. Tento zeleninový guláš je ideálny na chladné zimné večery.

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja alebo repkového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
  • 1 lyžička údenej papriky
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžica sušeného tymianu
  • 3 stredne veľké mrkvy (asi 200 g), nakrájané na plátky
  • 2 stredne veľké zelerové stonky (asi 120 g), jemne nakrájané
  • 1 červená paprika, nakrájaná nadrobno
  • 1 žltá paprika, nakrájaná nadrobno
  • 2 x 400 g paradajok v plechovke alebo lúpané cherry paradajky
  • 1 kocka zeleninového vývaru, maximálne 250 ml
  • 2 cukety (asi 300 g), nakrájané na hrubé plátky
  • 2 vetvičky čerstvého tymianu
  • 250 g uvarenej šošovice

Postup

  1. Vo veľkej ťažkej panvici s pokrievkou zohrejte olivový alebo repkový olej na strednom ohni. Mierne znížte teplotu a potom pridajte cibuľu, ktorú jemne varte a občas premiešajte 5-10 minút, kým nezmäkne.
  2. Vmiešajte cesnak, údenú papriku, mletú rascu, sušený tymian, mrkvu, zeler, červenú a žltú papriku a varte 5 minút.
  3. Pridajte paradajky, zeleninový vývar, cukety a vetvičky tymianu. Poriadne premiešajte, prikryte a varte 20-25 minút.
  4. Odstráňte vetvičky tymianu. Vmiešajte uvarenú šošovicu a nechajte ju opäť variť 5 minút, kým sa neprehreje. Podávajte s ryžou basmati, kašou alebo quinoou.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang