Stredomorský guláš z jedného hrnca s paprikou, cuketou, šošovicou, sladkou údenou paprikou a tymianom. Tento zeleninový guláš je ideálny na chladné zimné večery.
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja alebo repkového oleja
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
- 1 lyžička údenej papriky
- ½ lyžičky mletej rasce
- 1 lyžica sušeného tymianu
- 3 stredne veľké mrkvy (asi 200 g), nakrájané na plátky
- 2 stredne veľké zelerové stonky (asi 120 g), jemne nakrájané
- 1 červená paprika, nakrájaná nadrobno
- 1 žltá paprika, nakrájaná nadrobno
- 2 x 400 g paradajok v plechovke alebo lúpané cherry paradajky
- 1 kocka zeleninového vývaru, maximálne 250 ml
- 2 cukety (asi 300 g), nakrájané na hrubé plátky
- 2 vetvičky čerstvého tymianu
- 250 g uvarenej šošovice
Postup
- Vo veľkej ťažkej panvici s pokrievkou zohrejte olivový alebo repkový olej na strednom ohni. Mierne znížte teplotu a potom pridajte cibuľu, ktorú jemne varte a občas premiešajte 5-10 minút, kým nezmäkne.
- Vmiešajte cesnak, údenú papriku, mletú rascu, sušený tymian, mrkvu, zeler, červenú a žltú papriku a varte 5 minút.
- Pridajte paradajky, zeleninový vývar, cukety a vetvičky tymianu. Poriadne premiešajte, prikryte a varte 20-25 minút.
- Odstráňte vetvičky tymianu. Vmiešajte uvarenú šošovicu a nechajte ju opäť variť 5 minút, kým sa neprehreje. Podávajte s ryžou basmati, kašou alebo quinoou.