Recept na chrumkavé tofu z teplovzdušnej fritézy

Magazín

Na chrumkavé tofu z teplovzdušnej fritézy, ktoré má šmrnc, stačí trochu marinovania a 10 minút pečenia. Navyše recept na marinádu môže poslúžiť aj ako omáčka.

Suroviny

  • 1 blok extra pevného tofu
  • 2 lyžičky sójovej omáčky
  • 1 a 1/2 lyžičky ryžového octu
  • 1 a 1/2 lyžičky opečeného sezamového oleja
  • 1 lyžička omáčky Sriracha alebo chilli cesnakovej omáčky
  • 1 veľký strúčik cesnaku (jemne nastrúhaný)
  • 1 lyžička jemne nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/4 šálky kukuričného škrobu
  • sprej na pečenie
  • soľ, podľa chuti
  • opražené sezamové semienka (na podávanie)

Postup

  1. Vyložte dostatočne veľký plech (taký, aby sa doň zmestil blok tofu) dvojitou vrstvou papierových utierok alebo čistou kuchynskou utierkou. Vložte tofu do vystlanej panvice. Prikryte tofu ďalšou dvojitou vrstvou papierových utierok alebo čistou kuchynskou utierkou. Na zakryté tofu položte ďalšiu panvicu a do hornej panvice vložte niekoľko veľkých ťažkých plechoviek, aby ste tofu pritlačili.
  2. Tofu stláčajte, kým nebude na dotyk suchšie, približne 15 minút. Ak používate papierové utierky, približne v polovici procesu vymeňte namočené papierové utierky za nové, suché (ak je to potrebné).
  3. Medzitým si pripravte marinádu a polevu: Do stredne veľkej misky dajte sójovú omáčku, ryžový ocot, sezamový olej, Srirachu, strúhaný cesnak, zázvor, cukor a korenie. Marinádu vyšľahajte metličkou alebo vidličkou, kým sa dobre nespojí.
  4. Na obaľovanie pridajte kukuričný škrob do plytkej misky alebo taniera na koláče.
  5. Vylisované tofu položte na dosku na krájanie. Nakrájajte tofu pozdĺžne na polovicu na 2 tenké obdĺžniky. Plátky tofu položte na seba tak, aby pripomínali pôvodný blok tofu. Tofu rozrežte na štvrtiny pozdĺž dlhého okraja a na štvrtiny pozdĺž krátkeho okraja, aby ste získali 32 kociek.
  6. Do misky s marinádou pridajte tofu nakrájané na kocky a gumovou stierkou alebo rukami tofu premiešajte, kým sa každý kúsok rovnomerne neobalí marinádou. Dávajte pozor, aby ste tofu nerozbili. Kocky nechajte marinovať pri izbovej teplote približne 15 minút.
  7. Ak vaša fritéza vyžaduje predhriatie, predhrejte ju na 200 °C. Ak má vaša fritéza iné nastavenia, použite nastavenie „fritovanie na vzduchu“.
  8. Po marinovaní každú kocku tofu obaľte v kukuričnom škrobe, pričom dbajte na to, aby ste pokryli každú stranu. Vrstva kukuričného škrobu by mala byť tenká a nemala by byť hrudkovitá. Ak je hrudkovitý, jemne poklepte tofu o misku, aby ste sa zbavili prebytku.
  9. Obalené tofu položte na suchú dosku na krájanie alebo veľký tanier. Postup opakujte, kým sa neobalia všetky kocky tofu.
  10. Kôš fritézy zľahka potrite sprejom pečenie. Umiestnite tofu do koša fritézy v jednej vrstve, pričom medzi jednotlivými kúskami nechajte malú medzeru, aby teplo mohlo cirkulovať a rovnomerne opekať kocky. Postriekajte tofu ľahkou vrstvou oleja pomocou spreja na pečenia.
  11. Vráťte kôš do fritézy a pečte pri teplote 200 °C 5 minút. Obráťte tofu a opäť ho ľahko postriekajte sprejom na pečenie. Pokračujte v pečení, kým kocky tofu nebudú zlatohnedé a chrumkavé, približne ďalších 5 minút (spolu 10 minút).
  12. Pripravte si omáčku na namáčanie: Ak chcete, pripravte si omáčku z marinády, kým sa tofu smaží na vzduchu. Ak chcete získať riedku omáčku, vyšľahajte prebytočnú marinádu, kým sa dobre nespojí. Na vrch položte na plátky nakrájanú šalotku a opečené sezamové semienka.
  13. Ak chcete hustejšiu omáčku, pridajte marinádu do veľmi malého hrnca. Zmes šľahajte na stredne nízkom ohni, kým jemne nebublá a mierne sa nezredukuje, 3 až 5 minút. Omáčka by mala byť mierne hustejšia a po pretiahnutí lyžice alebo špachtle cez dno by mala niekoľko sekúnd držať líniu.
  14. Omáčku ihneď prelejte do malej misky a pridajte na plátky nakrájanú šalotku a opražené sezamové semienka. Dávajte pozor, aby ste omáčku nevarili príliš agresívne alebo príliš dlho, pretože by príliš zhustla.
  15. Opečené tofu preložte na tanier. V prípade potreby zľahka posypte soľou. Na vrch položte plátky šalotky a opečené sezamové semienka a ihneď podávajte, kým je ešte chrumkavé (s omáčkou na namáčanie, ak ju používate).
  16. Tofu môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 4 dni.

JEDNODUCHÝ TIP: Ak chcete pripraviť jednoduchú omáčku na namáčanie chrumkavého tofu, zdvojnásobte prísady na marinádu (sójovú omáčku, ocot, sezamový olej, chilli omáčku, cesnak, zázvor, cukor a korenie). Po marinovaní si zmes nechajte na podávanie.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang