Recept na vegánsky krémový špenát

Magazín

Vegánsky krémový špenát má všetku chuť a štruktúru, ktorú očakávate od klasickej dekadentnej prílohy, navyše je celkom rastlinný. Tento recept na špenátový krém uspokojí vegánov aj nevegánov.

Suroviny

  • 1 šálka ovseného mlieka (alebo nesladeného orechového mlieka)
  • 1/4 šálky vody
  • 1 šálka surových nesolených kešu orieškov
  • 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • štipka mletého muškátového orieška
  • 4 až 5 zväzkov čerstvého špenátu (bez stonky)
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1/2 šálky nakrájanej šalotky
  • 1 veľký strúčik cesnaku (mletý)

Postup

  1. V malej miske zalejte kešu oriešky ovseným mliekom a vodou tak, aby boli ponorené. Máčajte aspoň 1 hodinu alebo až 12 hodín (ak namáčate dlhšie ako hodinu, uložte do chladničky).
  2. Pripravte si omáčku: Vložte namočené kešu oriešky a tekutinu z namáčania do mixéra spolu s 2 lyžicami citrónovej šťavy, soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Rozmixujte na hladkú kašu.
  3. Špenát umyte a nechajte odkvapkať v cedníku. Neodstreďujte ho (je dobré, aby na špenáte zostalo trochu vody).
  4. Rozpáľte veľkú panvicu na stredne silnom ohni. Pridajte polovicu špenátu a pomocou klieští ho v panvici otáčajte, kým nezvädne. Bude to trvať len minútu alebo dve. Preneste ho do misky. Postup zopakujte so zvyšným špenátom.
  5. Keď je špenát dostatočne chladný na to, aby sa s ním dalo manipulovať, naberte hrsť špenátu a vyžmýkajte z neho čo najviac tekutiny.
  6. Vyžmýkaný špenát položte na dosku na krájanie a nahrubo nasekajte.
  7. Na tej istej veľkej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte šalotku a restujte ju, kým nezmäkne a nespriehľadnie, približne 5 minút. Pridajte cesnak a restujte ho 30 sekúnd, pričom dbajte na to, aby nezhnedol. Pridajte špenát a miešajte, kým sa nezahreje.
  8. Špenát zalejte kešu omáčkou a dobre premiešajte. Ochutnajte a podľa potreby pridajte viac citrónovej šťavy a soli.
  9. Podávajte teplé. Zvyšky špenátového krému skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 3 dni.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang