Recept na vegánske marshmallows

Magazín

Tieto vegánske marshmallows môžete kedykoľvek pripraviť ako zábavný darček (pre ostatných alebo pre seba), môžete ich ochutiť alebo nechať len tak. Môžete si nimi dozdobiť horúcu čokoládu, pripraviť s’mores alebo si ich jednoducho vychutnať ako sladké občerstvenie.

Suroviny

  • 1/2 šálky bio práškového cukru
  • 1/2 šálky kukuričného škrobu (alebo múky z amaranty)
  • 1/2 šálky aquafaby z 1 plechovky cíceru
  • 1 a 1/4 šálky organického kryštálového cukru
  • 3/4 šálky ľahkého kukuričného sirupu
  • 1 šálka vody (rozdelená)
  • 2 lyžičky práškového agaru
  • 2 lyžice vanilkového extraktu

Postup

  1. Vo veľkej miske pomocou metličky jemne zmiešajte práškový cukor a kukuričný škrob.
  2. Vymastite štvorcovú formu na pečenie s rozmermi 20 x 20 cm malým množstvom oleja a potom zľahka preosejte približne polovicu zmesi práškového cukru a kukuričného škrobu na dno a steny formy. Zvyšnú zmes práškového cukru a kukuričného škrobu si nechajte na neskoršie posypanie nakrájaných marshmallow.
  3. Pripravte aquafabu: Aquafabu nalejte do misy stojanového mixéra (alebo hlbokej misy, ak používate ručný mixér) vybaveného nadstavcom na šľahanie. Začnite šľahať aquafabu na nízkom stupni, kým nebude vyzerať napenená, približne 20 sekúnd.
  4. Následne zvýšte rýchlosť na stredne vysokú, kým sa nedosiahnu tuhé špičky, 10 až 12 minút (môže to trvať dlhšie v závislosti od teploty a iných faktorov v kuchyni. Po dosiahnutí tuhých vrcholov (čo znamená, že vyšľahaná aquafaba by mala stáť rovno nad šľahačom bez toho, aby sa prevrátila) vypnite mixér.
  5. Uvarte sirup: Najprv si odmerajte ingrediencie na sirup. Do stredne veľkého hrnca pridajte kryštálový cukor, kukuričný sirup a 1/4 šálky vody. Šľahajte, kým to nebude vyzerať ako mokrý piesok.
  6. Pomocou stierky na pečivo namočeného vo vode jemne zmeťte všetky kryštáliky cukru späť do hrnca. Pripevnite teplomer na cukrovinky na bok hrnca, dávajte pozor, aby sa nedotýkal dna, a postavte na stredne silný oheň.
  7. Zmes nechajte zovrieť bez miešania. Chcete, aby zmes sirupu dosiahla 140 °C, čo môže trvať približne 10 minút.
  8. Hneď ako sirup dosiahne 140 °C, znížte teplotu na najnižšiu možnú mieru a nechajte zmes stáť na nízkej teplote, kým nebude pripravená na použitie.
  9. Pripravte agar: V malom hrnci zmiešajte agar a zvyšné 3/4 šálky vody. Zapnite oheň na stredne nízku teplotu, kým sa zmes nezačne variť, a to za stáleho šľahania. Varte, kým sa na okrajoch nevytvoria malé bublinky.
  10. Nechajte variť 3 až 5 minút, kým zmes mierne nezhustne a nepokryje chrbát lyžice. Odstráňte ju z ohňa a naposledy ju premiešajte.
  11. Pomocou gumovej stierky jemne vmiešajte zmes agar do vyšľahanej aquafaby, kým sa nespoja (niekoľko malých hrudiek je v poriadku).
  12. Vráťte misu a šľahací nadstavec do mixéra. Pri nízkych otáčkach mixéra pomaly nalejte horúci siru do misy.
  13. Mixujte na vysokom stupni, kým dno misy nebude na dotyk horúce a zmes sa nebude lesknúť, približne 10 minút. Ku koncu prilejte vanilkový extrakt a pokračujte v šľahaní (dve polievkové lyžice vanilky sa môžu zdať veľa, ale práve ona dodáva týmto marshmallow neodolateľnú chuť).
  14. Vložte mierne vychladnutú zmes marshmallow do pripravenej formy a gumovou stierkou uhlaďte vrch.
  15. Nechajte marshmallow odležať nezakryté 4 až 6 hodín v závislosti od toho, aká hustá je vaša zmes a aké suché je prostredie.
  16. Hotové marshmallow môžete otestovať tak, že stierkou alebo nožom na maslo štuchnete do priestoru medzi panvicou a marshmallow. Ak sa pohybuje bez toho, aby sa prilepil k panvici, je suchý.
  17. Na dosku na krájanie preosejte väčšiu časť zmesi práškového cukru a kukuričného škrobu a potom na ňu vyklopte marshmallow z panvice.
  18. Ostrým nožom nakrájajte na požadovanú veľkosť a potom marshmallow vysypte do misky s ďalšou zmesou práškového cukru.
  19. Hotové marshmallows preložte do vzduchotesnej nádoby a uchovávajte pri izbovej teplote až 1 týždeň.
  20. Vychutnajte si marshmallows ako sladké občerstvenie, použite ich na polevu horúcej čokolády alebo si z nich pripravte s’mores.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang