Cacio e pepe je jednoduché klasické talianske cestovinové jedlo. Tento jednoduchý vegánsky recept nahrádza syr kešu maslom, misom a lahôdkovými kvasnicami. Výborne sa hodí ako sýta večera.
Suroviny
- 350 g cestovín bucatini
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
- 1/3 šálky nesladeného kešu masla (surového a nepraženého)
- 1/4 šálky lahôdkového droždia
- 2 lyžičky misa
Postup
- Priveďte veľký hrniec s vodou do varu. Pridajte cestoviny a soľ. Varte, kým nie sú al dente (podľa návodu na obale). Ponechajte si 1 a 1/2 šálky vody z cestovín a sceďte ich v cedníku.
- Medzitým pridajte hrubo mleté čierne korenie na veľkú hlbokú panvicu na stredne nízkej teplote a opekajte ho, kým sa nerozvonia, približne minútu. Korenie presuňte do stredne veľkej misy. Cestoviny pridáte späť do tejto panvice, preto sa uistite, že je dostatočne veľká.
- Pripravte omáčku: Do misky s korením pridajte kešu maslo, lahôdkové droždie a miso. Počas šľahania pomaly prilievajte 1 šálku horúcej vody z cestovín. Šľahajte, kým nevznikne krémová hmota a kým sa dobre nespojí (spočiatku sa vám môže zdať, že omáčka je príliš riedka, keď ju vmiešate do cestovín, zhustne).
- Na nízkej teplote pridajte do panvice scedené cestoviny a omáčku. Neustále miešajte a prehadzujte, kým omáčka nezhustne – môže to trvať niekoľko minút. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte po troške vody z cestovín.
- Podľa chuti osoľte a dochuťte korením. Okamžite podávajte.
Vegánske cacio e pepe je najlepšie podávať čerstvé. Zvyšky môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 3 dni. Na ohriatie pridajte trošku vody alebo nemliečneho mlieka, dajte na panvicu na stredný oheň a varte, kým sa nezohreje.