Polievka z ružičkovej kapusty – recept

Jednoduché polievkyKrémové polievkyPolievkyVegánske recepty

Milovníci polievok by určite mali vyskúšať skvelú polievku z ružičkovej kapusty. Polievka z ružičkovej kapusty je úžasne sýta, má skvelú chuť a je aj veľmi zdravá. Je tiež veľmi rýchla a jednoduchá na prípravu.

Malá kapustová polievka nielenže vyzerá lákavo, ale aj výborne chutí. Je len na vás, aké ingrediencie sa rozhodnete do ružičkovej polievky použiť a akým korením ju ochutíte.

Milovníci krémových polievok si môžu kapustovú polievku zjemniť vegánskou smotanou, klasickou aj kyslou. Základom polievky môže byť napríklad poctivý zeleninový vývar a ako druhý chod môžete podávať skvelý grilovaný karfiol.

Polevka z ruzickove kapusty recept
Polievku z ružičkového kelu môžete pripraviť na mnoho rôznych spôsobov.

Polievka z ružičkovej kapusty – recept

Polievka z ružičkovej kapusty je skvelé jedlo, ktoré sa môže podávať od konca leta počas chladných zimných mesiacov. Je veľmi jednoduchá na prípravu a chutí vynikajúco. V závislosti od vašich preferencií ju môžete podávať hustú alebo krémovú a doplniť ju kúskom chrumkavého chleba.

Polievka z ružičkovej kapusty – ingrediencie

  • 1 očistený a nakrájaný pór
  • 2 stonky zeleru nakrájané na kúsky
  • 3 stredne veľké mrkvy nakrájané na kúsky
  • 4 stredne veľké žlté zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 paštrnák, celý alebo nakrájaný na kúsky
  • 3 šálky ružičkovej kapusty, očistené, s odstránenými vonkajšími listami, vcelku alebo nakrájané na polovice
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja alebo vegánského masla + voliteľne ďalší extra panenský olivový olej na pokvapkanie na záver polievky
  • 5 šálok zeleninového vývaru
  • 1/2 šálky hustej rostlinnej smotany
  • citrónová šťava (nepovinne, niekoľko kvapiek do každej misky na zvýraznenie chuti)
  • Soľ a korenie podľa chuti

Polievka z ružičkovej kapusty – postup

  1. Všetku zeleninu umyte a nakrájajte.
  2. Vo veľkom hrnci s pokrievkou rozohrejte maslo alebo olivový olej, pridajte pór a varte ho asi 3 minúty do mäkka.
  3. Pridajte mrkvu a zeler a varte ďalšie 3-4 minúty.
  4. Pridajte ružičkový kel, zemiaky a paštrnák.
  5. Zalejte vývarom, prikryte a varte asi 20-25 minút, kým sa všetka zelenina neuvarí.
  6. Do hrnčeka nalejte smotanu a pomaly ju pridajte do polievky, aby sa zjemnila.
  7. Skontrolujte, či je polievka dochutená, a podľa potreby ju dochuťte soľou a korením.
  8. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s chrumkavým chlebom.
  9. Na zvýraznenie chuti pridajte niekoľko kvapiek čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy, kvapku extra panenského olivového oleja.

TIP: Vyskúšajte aj lahodnú krémovú hokkaidovú polievku a potešte svoje zmysly.

Polevka z ruzickove kapusty recept
Ružičkovú polievku môžete zjemniť smotanou.

Polievka z ružičkového kelu – recept

Zaujíma vás, ako uvariť polievku z ružičkového kelu? Máme pre vás recept na úplne dokonalú, lahodne krémovú polievku z ružičkového kelu.

Ingrediencie na polievku z ružičkového kelu

  • 500 g ružičkového kelu
  • 1 rebro zeleru
  • 1 veľká šalotka alebo malý pór
  • 1 až 2 lyžice vegánského masla
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli a viac podľa chuti
  • 3 šálky zeleninového vývaru

Polievka z ružičkového kelu – postup

  1. Odrežte a odstráňte konce stoniek ružičkového kelu. Kapustu nahrubo nakrájajte na rovnako veľké kúsky, aby sa varila rovnomerne, nakoniec sa z nej vytvorí pyré, takže nejde o súťaž krásy. Odložte ich bokom.
  2. Zeler orežte a nahrubo nakrájajte, šalotku alebo pór ošúpte a nahrubo nakrájajte.
  3. V malom hrnci na miernom ohni rozohrejte maslo. Po rozpustení pridajte zeler a šalotku. Posypte ich soľou a za častého miešania varte, kým zelenina nezmäkne, približne 3 minúty.
  4. Pridajte nakrájaný ružičkový kel a premiešajte. Varte za občasného miešania, kým ružičkový kel nezíska svetlejší odtieň zelenej farby, približne 2 minúty. Pridajte vývar a všetko priveďte do varu.
  5. Znížte teplotu, aby sa udržiaval stály var, čiastočne prikryte a varte, kým ružičkový kel úplne nezmäkne, približne 10 minút.
  6. Pomocou ručného ponorného mixéra polievku úplne rozmixujte na pyré. Môžete to urobiť aj v mixéri, ale nezabudnite polievku najprv nechať trochu vychladnúť, pracovať po častiach a na vrch mixéra položiť kuchynskú utierku pre prípad, že by sa polievka rozprskla teplom.
  7. Polievku mixujte o niečo dlhšie, ako si myslíte, že je potrebné; chcete, aby bol konečný produkt čo najhladší.
  8. Ak chcete, vmiešajte smotanu.
  9. Polievku podávajte horúcu a podľa chuti ju posypte čerstvo mletým čiernym korením. Vychutnajte si ju.

Polievka z kapusty – recept

Môžete si tiež pripraviť túto úžasnú, zdravú polievku z kapusty. Vychutnajte si skvelú a výživnú kapustovú polievku.

Polievka z kapusty – ingrediencie

  • 5 šálok ružičkového kelu, očisteného a prekrojeného na polovicu
  • 1 šálka ošúpaných zemiakov nakrájaných na rovnako veľké kocky
  • 2 lyžice olivového oleja namiesto masla
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku nasekané nahrubo
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálky strúhaného syra čedar
  • 2 lyžičky provensálskych byliniek
  • Červené paprikové vločky podľa chuti
  • ¼ šálky rostlinného mlieka
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Polievka z kapusty – postup

  1. Na strednom ohni rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a restujte, kým nezmäknú a nezavonia.
  2. Pridajte nakrájaný ružičkový kel, zemiaky nakrájané na kocky, provensálske bylinky a restujte asi 3 minúty.
  3. Osmaženú zeleninu zalejte kuracím vývarom a potom dochuťte soľou, čiernym korením a vločkami červenej papriky, premiešajte a hrniec prikryte.
  4. Znížte teplotu a varte, kým zemiaky a ružičkový kel nezmäknú (približne 10-15 minút). Odstavte hrniec zo sporáka a ponorným mixérom rozmixujte polievku do hladka.
  5. Do horúcej polievky pridajte mlieko a strúhaný syr a miešajte, kým sa nerozpustí, ochutnajte a podľa potreby osoľte.
  6. Podávajte v miskách a na vrch dajte nakrájaný čerstvý ružičkový kel a chrumkavý chlieb alebo opečený syr. Vychutnajte si.
Polevka z ruzickove kapusty recept
Polievka z ružičkového kelu výborne chutí s opečeným chlebom.

Polievka z ružičkového kelu – krémová kapustová polievka – recept

Táto polievka z ružičkového kelu so syrom vás dokonale zasýti, dodá vám potrebnú energiu a chutí naozaj božsky.

Polievka z ružičkového kelu – ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja a ďalšie na pokvapkanie
  • 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno
  • 300 g uvareného ružičkového kelu
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 650 ml zeleninového vývaru
  • 4 lyžice vegánské smotany
  • 100 g zrelého rostlinného syra, nastrúhaného, plus extra na podávanie

Postup – krémová kapustová polievka

  1. Na stredne veľkej panvici rozohrejte olej a na miernom ohni opekajte cibuľu do mäkka (8-10 minút). Medzitým nahrubo nakrájajte polovicu kapusty a zvyšok nakrájajte na polovice alebo štvrtiny v závislosti od veľkosti.
  2. Do panvice pridajte cesnak a 1 minútu ho opekajte, potom pridajte nakrájanú kapustu a vývar, prikryte pokrievkou a priveďte do varu. Odstavte panvicu z ohňa a nechajte ju mierne vychladnúť.
  3. Polievku sceďte. Do panvice vmiešajte smotanu, zvyšné klíčky, syr a trochu korenia a varte 2-3 minúty alebo kým sa syr nerozpustí. Podávajte s kvapkou olivového oleja a posypané ďalším syrom.

TIP: Ak máte radi zeleninové krémy, pripravte si aj vegánsku krémovú hráškovú polievku alebo rovnako chutnú a zdravú rajčinovú polievku. Ak vám nevadí dať si občas aj kúsok mäsa, vyskúšajte recept na krémovú kuraciu polievku.

Polevka z ruzickove kapusty recept
Hotovú polievku z ružičkového kelu môžete posypať slnečnicovými semienkami.

Kapustová polievka – recept

Táto kapustová polievka je úplne zeleninová, krémová a ideálna na konzumáciu počas najchladnejších zimných dní.

Kapustová polievka ingrediencie

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 šálky nakrájanej červenej cibule
  • 2 strúčiky mletého cesnaku
  • 2 mrkvy nakrájané na kocky
  • 1 veľké zelerové rebro nakrájané na kocky
  • 1 plechovka bielej fazule cannellini
  • 1/2 lyžičky sušeného rozmarínu
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • soľ a korenie
  • 750 g smotanových zemiakov nakrájaných na polovicu
  • 340 g rozdrveného ružičkového kelu
  • rozdrvený vegánsky parmezán
  • vločky červenej papriky na ozdobu

Postup – malá kapustová polievka

  1. Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte polovicu olivového oleja, pridajte cibuľu, cesnak, mrkvu a zeler a varte 5 minút alebo kým cibuľa nie je priesvitná.
  2. Pridajte fazuľu cannellini, rozmarín, tymián a premiešajte. pridajte vývar, 2 šálky vody a výdatne dochuťte soľou a korením. Polievku priveďte do varu a varte 5 minút.
  3. Polievku rozmixujte ponorným mixérom na pyré. Pridajte zemiaky, opäť priveďte do varu, znížte teplotu na strednú a varte 10 až 15 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
  4. Kým sa zemiaky varia, zohrejte zvyšný olej vo veľkej panvici na strednom ohni. Pridajte ružičkový kel, ochuťte soľou a korením a varte, kým kel nezmäkne a nezhnedne. Vyberte.
  5. Keď sú zemiaky hotové, pridajte kapustu do polievky, premiešajte a podávajte. posypte syrom a vločkami červenej papriky.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang