Sladký zemiak pečený v mikrovlnke – recept

Magazín

Keď máte málo času a nechcete zapínať rúru, použite mikrovlnnú rúru. Tu je návod, ako si vždy pripraviť dokonale uvarené, nadýchané sladké zemiaky v mikrovlnnej rúre.

Suroviny

  • 1 stredne veľký sladký zemiak
  • 1/2 lyžičky olivového alebo repkového oleja
  • 1/4 lyžičky soli

Postup

  1. Ak by ste chceli na sladkých zemiakoch chrumkavú šupku, predhrejte rúru na 220 °C.
  2. Sladký zemiak umyte, ale nevysušujte ho. Zvyšná vlhkosť pomôže udržať sladký zemiak vlhký.
  3. Do sladkého zemiaka 4 až 5-krát pichnite vidličkou.
  4. Navlhčite papierovú utierku vodou a vyžmýkajte ju. Pomocou nej sladký zemiak pevne zabaľte a položte ho na tanier vhodný do mikrovlnnej rúry. Prípadne môžete sladký zemiak prikryť vekom z mikrovlnky.
  5. Vložte tanier do mikrovlnnej rúry a zahrievajte na vysokom výkone 5 minút.
  6. Po dokončení budete môcť sladký zemiak ľahko prepichnúť až do stredu vidličkou alebo až do konca príborovým nožom. Ak váš sladký zemiak nie je dostatočne mäkký, znovu ho zabaľte a ohrejte v mikrovlnnej rúre ešte jednu minútu.
  7. Očistite šupku (nepovinné).
  8. Ak chcete získať ľahko chrumkavú šupku, rozbaľte sladký zemiak, položte ho na malý plech na pečenie a celý ho potrite olejom. V prípade potreby posypte soľou a pečte 10 minút pri teplote 220 °C. Ak máte teplovzdušnú fritézu smažte zemiak vo fritéze pri teplote 220 °C približne 5 minút.
  9. Zvyšky uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni.

Ak chcete piecť 2 alebo 3 sladké zemiaky naraz, musíte zvýšiť čas varenia približne o 2 minúty pre 2 zemiaky (spolu 7 minút) a o 3 minúty pre 3 zemiaky (spolu 8 minút).

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang