Keď máte málo času a nechcete zapínať rúru, použite mikrovlnnú rúru. Tu je návod, ako si vždy pripraviť dokonale uvarené, nadýchané sladké zemiaky v mikrovlnnej rúre.
Suroviny
- 1 stredne veľký sladký zemiak
- 1/2 lyžičky olivového alebo repkového oleja
- 1/4 lyžičky soli
Postup
- Ak by ste chceli na sladkých zemiakoch chrumkavú šupku, predhrejte rúru na 220 °C.
- Sladký zemiak umyte, ale nevysušujte ho. Zvyšná vlhkosť pomôže udržať sladký zemiak vlhký.
- Do sladkého zemiaka 4 až 5-krát pichnite vidličkou.
- Navlhčite papierovú utierku vodou a vyžmýkajte ju. Pomocou nej sladký zemiak pevne zabaľte a položte ho na tanier vhodný do mikrovlnnej rúry. Prípadne môžete sladký zemiak prikryť vekom z mikrovlnky.
- Vložte tanier do mikrovlnnej rúry a zahrievajte na vysokom výkone 5 minút.
- Po dokončení budete môcť sladký zemiak ľahko prepichnúť až do stredu vidličkou alebo až do konca príborovým nožom. Ak váš sladký zemiak nie je dostatočne mäkký, znovu ho zabaľte a ohrejte v mikrovlnnej rúre ešte jednu minútu.
- Očistite šupku (nepovinné).
- Ak chcete získať ľahko chrumkavú šupku, rozbaľte sladký zemiak, položte ho na malý plech na pečenie a celý ho potrite olejom. V prípade potreby posypte soľou a pečte 10 minút pri teplote 220 °C. Ak máte teplovzdušnú fritézu smažte zemiak vo fritéze pri teplote 220 °C približne 5 minút.
- Zvyšky uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni.
Ak chcete piecť 2 alebo 3 sladké zemiaky naraz, musíte zvýšiť čas varenia približne o 2 minúty pre 2 zemiaky (spolu 7 minút) a o 3 minúty pre 3 zemiaky (spolu 8 minút).