Hoci sa worcestrová omáčka zvyčajne používa v malom množstve, keď v recepte chýba, jej absencia je výpovedná. Worcestrová omáčka však nie je ani tak jedinou zložkou, ako skôr zmesou mnohých ingrediencií. Podľa tohto receptu pripravíte worcestrovú omáčku, ktorá je vegánska a bezlepková.
Suroviny
- 2 šálky jablčného octu
- 1/2 šálky plus 2 lyžice nesírnej melasy (nie čiernej)
- 1/4 šálky tamarindového koncentrátu
- 1/4 šálky tmavých hrozienok
- 6 ks sušených húb shiitake (klobúčiky a stonky)
- 1 stredne veľká cibuľa (nahrubo nasekaná)
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 malý kúsok čerstvého zázvoru
- 2 lyžice soli
- 1 lyžica miso pasty
- 1 lyžica drvených vločiek červenej papriky
- 1 lyžica suchej horčice
- 1 lyžička jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžička celého korenia (najlepšie bieleho)
- 1 lyžička celých klinčekov
- 5 celých bobúľ nového korenia
- 2 kardamónové struky
- 2 g škorice
Postup
- Ošúpte a nastrúhajte zázvor a cesnak, cibuľu nahrubo nasekajte, biele korenie rozdrvte.
- Všetky prísady dajte do veľkého hrnca z nehrdzavejúcej ocele (alebo smaltovaného). Premiešajte, aby sa spojili.
- Prikryte hrniec a priveďte ho na miernom ohni do varu. Po dosiahnutí varu odklopte pokrievku a varte čiastočne prikryté 30 minút, pričom znížte teplotu, aby ste udržali mierny var.
- Nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu. V tomto momente bude mať trochu vzhľad a vôňu worcesterskej omáčky, ale chuť bude ostrá. Teraz je čas na jej dozrievanie.
- Odstráňte a zlikvidujte škoricovú tyčinku, potom zmes nalejte do konzervárenskej nádoby (alebo veľkého skla). Naskrutkujte viečko (najlepšie plastové, aby sa zabránilo korózii), označte ho štítkom a dátumom a postavte na chladné a tmavé miesto, kde bude worcestrová omáčka zrieť 1 mesiac.
- Je dobré kontrolovať, ako sa omáčka správa, hoci zmeny budú postupné.
- Po vyzretí prelejte omáčku cez jemné sito vystlané jednou vrstvou plátna. Keď sa väčšina tekutiny odsaje, stlačte pevné časti, aby ste vytlačili zvyšnú tekutinu (ak máte sitko s veľmi jemnými okami, môžete vynechať plátno).
- Ochutnajte omáčku, ktorá bude mať zjemnený charakter. Ak sa vám zdá príliš koncentrovaná, trochu ju zrieďte filtrovanou vodou.
- Worcestrovú omáčku prelejte do fľaše, fľašu označte štítkom a uveďte dátum.
- Omáčka bude vo fľaši ďalej dozrievať a zrieť, časom sa bude len zlepšovať. V tmavej skrini vydrží najmenej 5 rokov.