Podávaním týchto kebabov nič nepokazíte. Môžete si ich pripraviť vopred. Výborne sa dopĺňajú s kuskusom, zemiakovým šalátom a iným vegánskym jedlom. Alebo ich servírujte ako samostatný pokrm.
Suroviny
- 800 g extra pevného tofu
- 5 šálok omáčky na grilovanie s granátovým jablkom a broskyňou
- 120 g malých okrúhlych zemiakov (rozpolené)
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja (plus ďalšie na potretie)
- 1 lyžica čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 veľký strúčik cesnaku (mletý)
- 1 lyžička hrubej morskej soli
- štipka kajenského korenia
- 1 stredne veľký baklažán (nakrájaný na menšie kúsky)
- 1 stredne veľká zelená paprika (nakrájaná štvorčeky)
- 1 veľká červená paprika (nakrájaná na štvorčeky)
- 1 veľká červená cibuľa (nakrájaná na kúsky)
Postup
- Tofu zamrazte, kým nie je pevné, a potom ho pred ďalšou prípravou rozmrazte v chladničke cez noc. (Zmrazením získa tofu okrem lepšej schopnosti absorbovať marinády aj lepšiu štruktúru.)
- Rozmrazené tofu položte na tanier. Položte naň ďalší tanier a zaťažte ho, aby ste z tofu vytlačili prebytočnú vlhkosť. Nechajte odstáť aspoň 20 minút. Tekutinu sceďte a tofu nakrájajte na 1 až 1,5 cm kocky.
- Vložte tofu a 2 šálky omáčky do veľkej misy a jemne premiešajte, kým sa tofu rovnomerne nepotiahne. Celý obsah misky preložte do vrecka na zips a nechajte v chladničke cez noc.
- Vyberte tofu z chladničky a nechajte ho zohriať na izbovú teplotu.
- Nakrájané zemiaky vložte do malého hrnca, pridajte vodu tak, aby boli zakryté a priveďte do varu. Varte, kým zemiaky nezmäknú, 15 až 20 minút.
- Pripravte gril na stredne vysokú teplotu.
- Kým sa gril rozohrieva, dajte olej, citrónovú šťavu, cesnak, soľ a kajenské korenie do veľkej misy a rozšľahajte ich. Pridajte uvarené zemiaky, nakrájaný baklažán, zelenú a červenú papriku a cibuľu a jemne premiešajte, kým sa rovnomerne neobalia.
- Navlečte tofu a zeleninu na 10 kovových špajlí (alebo vopred namočených drevených špajlí).
- Do malého hrnca dajte zvyšné 3 šálky grilovacej omáčky a pridajte omáčku, ktorá zostala vo vrecúšku so zipsom. Priveďte do varu na silnom ohni za častého miešania a pokračujte vo varení asi 1 minútu. Preneste do misky na servírovanie.
- Mriežky grilu potrite olivovým olejom. Kebab položte na gril a za častého potierania omáčkou a otáčania grilujte, kým tofu nie je mierne opálené a zelenina nie je vidličkou mäkká, približne 8 minút.
- Podávajte s horúcou grilovacou omáčkou.