Tento recept na vegánsky sendvič nie je bežný zeleninový sendvič. Obsahuje chrumkavú žemľu ciabatta plnú pečených slaných zemitých a krémových zeleninových chutí a textúr.

Suroviny

  • 1 stredne veľká brokolica
  • 3 stredne veľké letné tekvice
  • 7 lyžíc olivového oleja
  • 2 lyžičky soli
  • 3/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky vločiek červenej papriky
  • 1 šálka byliniek (napr. bazalka, petržlen, koriander, pažítka, mäta)
  • 1 lyžica odkvapkaných kapár
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 2 lyžičky červeného vínneho octu
  • 1/4 šálky majonézy
  • 1 lyžica olivovej tapenády
  • 340 g syra feta
  • artičoky slanom náleve
  • 4 sendvičové žemle ciabatta

Postup

  1. Umiestnite dva stojany do rúry, aby ste ju rozdelili na tretiny, a rúru rozohrejte na 220 °C.
  2. Odrežte konce letných tekvíc. Každú tekvicu priečne rozrežte na polovicu. Každú polovicu nakrájajte pozdĺžne na plátky. Umiestnite ich na plech na pečenie, pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a okoreňte 3/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia.
  3. Odrežte spodnú časť stonky brokolice. Pokračujte v rezaní cez stonku tak, aby vám na konci každej ružičky vznikli plátky s dlhou stonkou.
  4. Plátky brokolice umiestnite na druhý plech a pokvapkajte 2 lyžicami olivového oleja, okoreňte 3/4 lyžičky soli, 1/2 lyžičky vločiek červenej papriky a 1/4 lyžičky čierneho korenia.
  5. Pečte tekvicu na spodnej mriežke a brokolicu na hornej mriežke 15 minút. Oba plechy vyberte z rúry. Kúsky tekvice a brokolice otočte. Vráťte do rúry a pečte, kým tekvica nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu a brokolica nezhnedne a nebude chrumkavá, ďalších 7 až 8 minút.
  6. Medzitým pripravte salsu verde a pripravte si ostatné súčasti sendviča. Pripravte si nasledujúce ingrediencie, pričom každú z nich pridávajte do tej istej malej misky: Nasekajte nadrobno 1 šálku čerstvých jemných byliniek, 1 lyžicu odkvapkaných kapár a 1 malý strúčik cesnaku. Pridajte zvyšnú 1/4 šálku olivového oleja a 2 lyžičky červeného vínneho octu, ochuťte zvyšnou 1/2 soli, 1/4 lyžičky čierneho korenia a premiešajte.
  7. Do malej misky dajte 1/4 šálky majonézy a 1 lyžicu olivovej tapenády a premiešajte.
  8. Nakrájajte syr feta na plátky a sceďte plechovku rozštvrtených artičokových srdiečok.
  9. Keď je zelenina hotová, nechajte ju mierne vychladnúť. Medzitým rozdeľte 4 žemle ciabatta a z vnútra vytiahnite prebytočný chlieb (nechajte si ho na iné použitie).
  10. Sendviče zostavte v nasledujúcom poradí: Na vrchnú časť chlebíka položte: feta, artičokové srdiečka, lyžicu salsy verde, letnú tekvicu, brokolicu a ďalšiu lyžicu salsy verde.
  11. Horné polovice žemlí potrite majonézou s tapenádou. Sendviče uzavrite vrchnými žemľami.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang