Pripomeňte si Blízky východ s naším zeleninovým karfiolovým pilafom harissa s opojnou kombináciou ovocia, orechov a korenia. Upečte ho v rúre, aby ste získali krásnu nadýchanú ryžu.
Suroviny
- 300 g ryže basmati
- 1 červená cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 citróny (1 odšťavený, 1 nakrájaný na kolieska)
- 2 lyžičky cukru
- 4 lyžice harissy
- 1 strúčik cesnaku (rozdrvený)
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 veľký karfiol (alebo 2 stredne veľké karfioly, rozdelené na veľké ružičky)
- štipka šafranu
- 2 bobkové listy
- 700 ml horúceho vegánskeho zeleninového vývaru
- 100 g sultánok
- 100 g mandľových vločiek (opražených dozlatista)
- ½ malého zväzku kôpru (nasekaného)
- 1 plechovka cíceru
- 50 g semienok granátového jablka (voliteľné)
Postup
- Ryžu dobre umyte a nechajte ju 1 hodinu namočenú v studenej vode.
- Nakrájanú cibuľu vložte do malej misky a zmiešajte ju s citrónovou šťavou, cukrom a štipkou soli. Nechajte ju odstáť, kým budete pripravovať pilaf.
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Vo veľkej mise vyšľahajte 2 lyžice harissy, cesnak, olej, potom pridajte karfiol a premiešajte, aby sa obalil v omáčke. Okoreňte, potom ho preložte do pekáča a pečte 30 minút, kým nezmäkne a nie je zlatistý.
- Medzitým zmiešajte šafran, bobkové listy, vývar a 2 lyžice harissy v panvici na veľmi miernom ohni, aby sa udržali teplé, kým sa karfiol bude piecť.
- Vyberte karfiol z rúry, vyklopte ho do misky a vyžmýkajte šťavu z jedného citróna.
- Ryžu sceďte a vyklopte do pekáča. Zalejte ju vývarom a dobre premiešajte. Vmiešajte sultánky, polovicu mandlí, kôpor, scedený a prepláchnutý cícer a polovicu karfiolu. Plech prikryte dvojitou vrstvou alobalu, dobre utesnite a pečte 30 minút, kým ryža nezmäkne a vývar sa nevstrebe.
- Ryžu popučíme vidličkou a potom do nej vmiešame zvyšný karfiol. Posypte kôprom, zvyšnými mandľami, semienkami granátového jablka (ak ich používate), nakladanou červenou cibuľou a zvyšnými plátkami citróna.