Vyskúšajte túto vegánsku verziu jambalaye plnú ohnivých údených chutí a zeleniny. Je zdravá, má nízky obsah tuku a kalórií, ale je veľmi chutná.
Suroviny
- 25 g kešu orieškov
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 kukuričný klas
- 250 g dúhovej baby mrkvy (rozpolenej na polovicu)
- 2 červené cibule (nakrájané nadrobno)
- 2 zelerové tyčinky (nadrobno nakrájané)
- 2 veľké červené papriky (nakrájané nadrobno)
- 3 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
- 2 lyžice cajunského korenia
- 1 a ½ lyžice údenej papriky
- 1 lyžička chipotle pasty
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 200 g cherry paradajok (rozpolených)
- 1 plechovka fazule
- 1 plechovka paradajok
- 300 g umytej dlhozrnnej ryže
- 400 ml zeleninového alebo vegánskeho vývaru
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 2 jarné cibuľky nakrájané nadrobno
Postup
- Kešu oriešky nasucho opražte vo veľkom hrnci alebo panvici na strednom ohni dozlatista. Odstavte z ohňa, nechajte vychladnúť a potom nahrubo nasekajte.
- Na tej istej panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja a na každej strane 20 sekúnd opekajte kukuricu, aby sa spálila. Vyberte ju z panvice, odložte bokom, potom do nej vložte mrkvu a smažte 5 minút. Vyberte ju z panvice a odložte bokom.
- Zvyšok oleja rozohrejte v tej istej panvici na strednom ohni a 10 minút na ňom smažte nakrájanú cibuľu a zeler, kým nezmäknú a mierne sa nezafarbia. Pridajte papriku a cesnak, smažte ďalších 5 minút a potom pridajte korenie Cajun, údenú papriku, pastu chipotle a paradajkový pretlak.
- Smažte 1 minútu, kým sa korenie rozvonia, potom pridajte cherry paradajky a smažte ďalšie 2 minúty.
- Primiešajte opláchnutú a scedenú fazuľu, konzervované paradajky, ryžu, vývar, ocot a cukor a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Priveďte do varu, potom prikryte pokrievkou a varte s pokrievkou 35 až 40 minút na miernom ohni, pričom v polovici varenia premiešajte, kým sa ryža neuvarí a tekutina nevsiakne.
- Nakrájajte kukuricu na plátky a spolu s mrkvou ju vmiešajte do ryže. Dochuťte a ozdobte jarnou cibuľkou a kešu orieškami.