Ak usporadúvate vegánsku večeru v jesenných alebo zimných mesiacoch, upečte si tekvicu s nádhernou plnkou z ryže, feniklu, jabĺk, granátových jabĺk a pekanových orechov.
Suroviny
- 1 stredne veľká tekvica (približne 1 kg)
- 4 lyžice olivového oleja
- 100 g divokej ryže
- 1 veľká feniklová cibuľka
- 1 jablko
- 1 citrón (zbavený kôry a odšťavený)
- 1 lyžica feniklových semienok
- ½ lyžičky chilli vločiek
- 2 rozdrvené strúčiky cesnaku
- 30 g pekanových orechov (opražených a nahrubo nasekaných)
- 1 veľké balenie petržlenu (nahrubo nasekaného)
- 3 lyžice tahini
- semienka granátového jablka, na podávanie
Postup
- Rúru predhrejte na 200 °C. Odrežte vrchnú časť tekvice alebo dyne a kovovou lyžicou vydlabte semená. Zbavte sa všetkých jadierok, ale semienka si nechajte na inokedy.
- Tekvicu položte na plech, potrite ju 2 lyžicami oleja zvnútra aj zvonka a dobre okoreňte. Pečte v strede rúry 45 minút, alebo kým nezmäkne s „pokrievkou“ na boku.
- Medzitým dobre opláchnite divokú ryžu a uvarte ju podľa návodu na obale, potom ju rozložte na plech a nechajte vychladnúť.
- Cibuľu feniklu a jablko nakrájajte na tenké plátky, potom ich prelejte ½ citrónovej šťavy, aby sa nezmenila ich farba.
- Na panvici rozohrejte zvyšné 2 lyžice oleja. Osmažte semienka feniklu a chilli vločky a vmiešajte ½ cesnaku a fenikel. Duste 5 minút, potom primiešajte jablká, pekanové orechy a citrónovú kôru. Odstavte z ohňa. Zmes pridajte k uvarenej ryži, potom vmiešajte nasekanú petržlenovú vňať a ochutnajte.
- Zmes preložíme do uvarenej tekvice a vrátime do rúry na 10 – 15 minút, kým nie je všetko horúce.
- Medzitým vyšľahajte zvyšnú citrónovú šťavu s tahini, zvyškom cesnaku a dostatočným množstvom vody, aby vznikol dresing.
- Naservírujte tekvicu doprostred stola, posypte ju semienkami granátového jablka a dresingom.