Pripravte si našu vegánsku pizzu s použitím tofu, mandľového mlieka a ďalších surovín bez mlieka. Vyberte si zo širokej ponuky príloh a posypte pizzu čerstvými alebo sušenými bylinkami.
Suroviny
Na cesto
- 500 g bielej múky na chlieb
- 300 ml vlažnej vody
- 1 lyžička sušeného droždia
- 1 lyžička práškového cukru
- 1 lyžička soli
- 1 a ½ lyžice olivového oleja plus ďalšie
Na bielu omáčku
- 150 g jemného tofu
- 100 ml mandľového mlieka
- 1 strúčik cesnaku (rozdrvený)
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- 1 – 2 lyžičky citrónovej šťavy
Na oblohu
- 1 nakrájaná cuketa
- červené chilli vločky
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- nastrúhaný vegánsky syr na pizzu
- hrsť čerstvých špenátových listov
- lístky čerstvej bazalky alebo oregana, vetvičky rozmarínu, chilli olej a vegánsky parmezán
Postup
- Do veľkej misy dajte múku, droždie a cukor. Odmerajte 300 ml vlažnej vody. Do teplej vody pridajte olej a 1 lyžičku soli a potom ju nalejte na múku.
- Dobre premiešajte lyžicou a potom začnite zmes miesiť v miske, kým sa nevytvorí mäkké a mierne lepivé cesto. Ak je príliš suché, pridajte trochu studenej vody.
- Pracovnú plochu posypte trochou múky a cesto hnetieme 10 minút. Vráťte ho späť do misy a prikryte potravinárskou fóliou. Nechajte kysnúť na teplom mieste 1 hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí.
- Rúru rozohrejeme na 220 °C a na horný rošt položíme plech na pečenie alebo kameň na pizzu, aby sa zahrial.
- Keď cesto vykysne, niekoľkokrát doňho udrite päsťou a potom ho na pomúčenej ploche znova premieste. Malo by byť pružné a oveľa menej lepkavé. Odložte ho bokom, kým pripravíte bielu omáčku.
- Všetky ingrediencie na omáčku vo vyššej mise rozmixujte tyčovým mixérom, kým nie sú hladké a mierne zhustnuté.
- Cesto rozdeľte na 2 alebo 4 časti (podľa toho, či chcete pripraviť veľkú alebo malú pizzu), vytvarujte z nich guľky a každú časť sploštite čo najtenšie pomocou valčeka alebo rúk. Uistite sa, že cesto je dobre poprášené múkou, aby sa nelepilo.
- Plech na pečenie vysypte múkou a potom naň položte základ pizze – naň rozotrite 5-6 lyžíc zmesi bielej omáčky, pridajte vybrané prílohy a pokvapkajte trochou olivového oleja.
- Pizzu vložte do rúry na predhriaty plech a pečte 10 – 12 minút, alebo kým sa základ nenafúkne a omáčka nezačne na miestach zlatnúť.
- Opakujte so zvyškom cesta a polevami – môže vám zostať trochu bielej omáčky, ktorá vydrží v chladničke aj na druhý deň.
- Pizzu podávajte s lístkami čerstvej bazalky alebo chilli olejom, a tesne po upečení posypte vegánskym parmezánom.