Vyskúšajte recept na tento jednoduchý vegánsky mrkvový koláč s kokosovou kešu polevou. Jeden kúsok vám určite nebude stačiť.
Suroviny
Na koláč
- 250 ml roztopeného kokosového oleja
- 300 g hnedého cukru
- 1 a ½ lyžičky vanilkovej esencie
- 210 ml rastlinného mlieka (napr. ovsené)
- 420 g hladkej múky
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- 1 a ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička mletého muškátového orieška
- kôra z 1 pomaranča
- 4 stredne veľké mrkvy (cca 270 g nastrúhanej)
- 75 g nasekaných vlašských
- jedlé kvety (nepovinné)
Na polevu
- 200 g kokosového krému
- 2 lyžice horúcej vody
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice masla z kešu orechov
- 50 g práškového cukru
- 60 ml ovseného mlieka
Postup
- Najprv začnite s výrobou polevy. Kokosový krém rozmiešajte s 2 lyžicemi horúcej vody a citrónovou šťavou do hladka. Pridáme kešu maslo a potom zašľaháme práškový cukor a ovsené mlieko. Pokračujte v šľahaní, kým sa suroviny úplne nespoja. Odložte do chladničky.
- Rúru predhrejeme na 180 ºC. Vymažte tortovú formu trochou rozpusteného kokosového oleja a dno vyložte papierom na pečenie.
- Vyšľahajte olej a cukor, potom pridajte vanilku a mlieko.
- V samostatnej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, korenie a pomarančovú kôru. Pridáme ich do mokrej zmesi a dobre premiešame.
- Nakoniec vmiešajte nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.
- Zmes rozdeľte do pripravených foriem (ak máte dve; prípadne upečte jeden korpus a môžete ho v strede prekrojiť).
- Pečte 25-30 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde čistá. Nechajte ho 5 minút chladnúť vo forme a potom ho preložte na mriežku, aby úplne vychladol.
- Korpusy spojíme polovicou polevy a potom ich pokryjeme zvyšnou polevou (ak je poleva príliš tuhá, pridáme trochu ovseného mlieka). Navrch rozsypte orechy, tortu posypte trochou škorice a ozdobte jedlými kvetmi.