Tento jednoduchý recept na cícerové karí je vegánsky a obsahuje tri z piatich denných dávok zeleniny. Dobre sa hodí ako hlavný chod alebo jednoduchá príloha.
Ingrediencie
Na pastu:
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa nakrájaná na kocky
- 1 lyžička čerstvého alebo sušeného chilli, podľa chuti
- 9 strúčikov cesnaku (približne 1 malá hlavička cesnaku)
- kúsok zázvoru veľkosti palca, olúpaný
- 1 lyžica mletého koriandra
- 2 lyžice mletej rasce
- 1 lyžica garam masaly
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
Na karí:
- 2 x 400 g plechovky cíceru, scedené
- 400 g plechovky nakrájaných paradajok
- 100 g kokosovej smotany
- ½ malého balíčka koriandra, nasekaného, plus ďalšie na ozdobu
- 100 g špenátu
Na podávanie:
- varená ryža alebo dahl
Postup
- Na prípravu pasty zohrejte na panvici trochu z 2 lyžic oleja, pridajte 1 cibuľu nakrájanú na kocky a 1 lyžičku čerstvého alebo sušeného chilli a varte, kým nezmäkne, približne 8 minút.
- V kuchynskom robote zmiešajte 9 strúčikov cesnaku, kúsok ošúpaného zázvoru veľkosti palca a zvyšný olej, potom pridajte 1 lyžicu mletého koriandra, 2 lyžice mletej rasce, 1 lyžica garam masaly, 2 lyžice paradajkového pretlaku, ½ lyžičky soli a osmaženú cibuľu. Rozmixujte na hladkú pastu – v prípade potreby pridajte trochu vody alebo viac oleja.
- Pastu varte v stredne veľkom hrnci 2 minúty na stredne silnom ohni, občas premiešajte, aby sa neprilepila.
- Pridajte dve 400 g plechovky scedeného cíceru a 400g plechovku nakrájaných paradajok a varte 5 minút.
- Pridajte 100 g kokosovej smotany s trochou vody, varte ďalších 5 minút, potom pridajte ½ malého balíčka nasekaného koriandra a 100 g špenátu a varte, kým nezvädne.
- Ozdobte ďalším koriandrom a podávajte s ryžou alebo dhalom (alebo s oboma).